Mit nyújt a pszichológus?

Bárkinek lehetnek rossz napjai, bárki életében előállhat olyan szituáció, lelkiállapot, amikor érdemes pszichológushoz fordulni.

Mert a pszichológus:
  • feltétel nélküli elfogadással fordul a kliens felé, kritizálás nélkül,
  • elfogadja a kliens számára szubjektív valóságként megélt érzéseket, gondolatokat, függetlenül attól, hogy egyet értene-e velük,
  • kívülállóként, elfogulatlanul látja a dolgokat,
  • több hasonló helyzetről van tudása és tapasztalata, ezért javaslata is lehet, ha arra van igény,
  • segíthet a ráébredésben,
  • segíthet abban, hogy a kliens jobban átlássa, megértse az őt foglalkoztató problémát,
  • segíthet abban, hogy a kliens feldolgozza az őt foglalkoztató problémát,
  • teljes titoktartással dolgozik.
Alapvetően a személyiségünkkel dolgozunk, a támogató, szupportív attitűd nélkülözhetetlen. A légkör teljesen különbözik attól, mint amit egy magánbeszélgetés során tapasztalunk. Az elfogadó, meleg légkör a terápiás térben sok nyitott kérdést, elfogulatlan hozzáállást, tükrözést, és igény szerint, körültekintően megfogalmazott javaslatokat, lehetőségeket, észrevételeket jelent. Egyénre szabottan teszteket, rajzteszteket, és természetesen a tanult módszereket alkalmazzuk, például fókuszt, vagy más relaxációs technikát.
A figyelem, empátia és odafordulás által segíthetünk megtalálni, előhívni, megerősíteni a saját erőforrásokat, kinevelhetjük azt a kis virágot, aminek a magja már el volt vetve, a saját megoldásokat, hiszen legtöbbször nincs univerzális recept, mindenkinek a saját, egyéni útját kell megtalálni, ezen az úton a pszichológus lehet a támasz.

A segítő beszélgetés nem jelent egészségügyi ellátást, pszichoterápiát vagy pszichiátriai gondozást.
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.huFriss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük