Sztárok felelőssége

2014. Jan. 24.
A hirtelen jött hírnév megrészegíti azokat az embereket is, akik kialakult, stabilnak gondolt személyiséggel rendelkeznek. Különösen szélsőséges viselkedésbe hajszolhatják magukat a tinédzser sztárok, nem gondolva arra, hogy ezzel hogyan hatnak a rajongókra, önkéntelenül is követendő példaként szolgálhatnak.

A hírnévvel nehéz együtt élni, erről számolnak be a híres emberek.
Függetlenül attól, hogy letettek-e valamit az asztalra, tehetségesek-e valamiben, példaképpé válnak a rajongók számára, és ezzel együtt jár a felelősség is: amit mondanak, vagy tesznek, mintaként szolgálhat sokak számára.

De mi történik akkor, ha a hírnév hirtelen jön, és sztárrá válik egy tinédzser?
A kamaszkor arról szól, hogy megtaláljuk önmagunkat, ehhez viszont el kell távolodni a korábbi értékektől, és eldönteni, hogy mi az, ami hozzánk tartozik, és mi nem, mit gondolunk igaznak, mivel értünk egyet, és mivel nem. Ez nem csöndesen és gyorsan történik. Ennek az életkornak az intenzíven megélt érzelmi viharai kockázatkeresésbe, veszélyes tevékenységek űzésébe is hajszolhatja a fiatalt.

Ha valaki tinédzserként hatalmas vagyonnal rendelkezik, és megízleli a csillogást, az fokozhatja az élmények keresését, és a hírnév árnyoldalát ismerve tudhatjuk, hogy az efféle viselkedés felnőtteknél is gyakran megjelenik.

Hol vannak ilyenkor a tinédzser szülei? Ki figyelmezteti a pörgő, hullámzó életet élő kamaszt arra, hogy őt a rajongók felemelik, tömegek követik minden lépését, és ezért kiemelt jelentőségű lenne a megfontoltság, felelősségvállalás, hiszen a rajongókon végigsöpör az utánzási hullám.

A szülők főként a kamaszkor kezdetéig tudják nevelni a gyermekeiket, felállítani a kereteket és elvárni azok betartását. De a kamaszkor viharai alatt különösen szükség van arra, hogy megingathatatlan támpontokként ott álljanak gyermekük mellett, figyelmeztetve őt arra, hogy hol a határ.

A kamaszkorból kinövünk, elmúlnak, csitulnak a viharok, és megmaradnak a nehezen kiküzdött, elért értékeink, amelyek létezése végül tudatosul. De mi lesz azokkal a családokkal, ahol egy rajongó hatására, őt utánozva egy tinédzser elkövet valamit, aminek komoly veszélyei, kövtkezményei lehetnek?

A témához kapcsolódó rövid interjú itt megnézhető.

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük