A szülő ellenzi a kamaszkori szerelmet

2013. Dec. 8.
Egy aggódó édesanya arról számol be, hogy a 17 éves lánya másfél éve együtt van egy fiúval, aki rossz hatással van rá, mert nem tanul és nem is dolgozik. A lányt nem érdekli sem a család, sem a család, vagy a barátok, sorozatosan hazudik, és megromlott a szülőkkel a korábban jó viszony.
 
Kedves Aggódó Édesanya! Szülőként nagyon nehéz azt látni, hogy a kamasz gyerekünk rossz döntést hoz, és ez a jövőjét is megpecsételheti. Mégis, bár bizonyos keretek elengedhetetlenek, ha a tinédzser gyerekünk helyett döntünk érzelmi kérdésekben, és elzárjuk őt attól, akibe szerelmes, azt kockáztatjuk, hogy hatalmas és tartós ellenállást váltunk ki, amely több területre is kiterjed majd, a hazugságok is a tiltás miatt alakulnak ki. Az ellenszenvvel kapcsolatban fontos kérdés lenne, hogy mikor kezdett kialakulni, azt írja, hogy egy ideje, tehát nem a kapcsolat elejétől kezdve. Mivel függhet össze időben, lehetséges, hogy akkor alakult ki, amikor ráébredt, hogy a fiú miatt hazudik a lánya, és rossz hatással van az Önök kapcsolatára. Kamaszkorban általános jelenség, hogy a kortársak és főként a szerelem áll az érdeklődés középpontjában, nem a teljesítmény, tanulás és a család. A gyermeknek el kell távolodnia, és meg kell kérdőjeleznie a korábbi értékeket ahhoz, hogy később visszatérhessen és sajátjaként beépíthesse őket a személyiségébe, nem kisgyerekként engedelmeskedve a szülőnek, hanem fiatal felnőttként, belsővé téve a korábban szülői irányelveket, értékeket. Ha a lány a családban azt látta, hogy Önöknek érték a tanulás és a munka, és ebben példamutatóak is voltak, akkor vissza fog térni ezekhez az értékekhez. Jelenleg mindennél erősebb az érzelmi szál, de neki magának kell rájönnie, hogy mi az, ami igazán számít, ha külső utasításként kapja, akkor megkérdőjelezi. A szülő szempontjából fontosak továbbra is a keretek, de ha teljes tiltást vezetünk be, akkor ez bizalmatlanságot, ellenségességet eredményez, titokban pedig megtalálják a módját a találkozásnak, és még jobban felértékelődik a kapcsolat, mint tiltott gyümölcs. Szülőként tehát a keretek mellett fontos az is, hogy ki tudjuk mondani, hogy nagyon szeretjük a gyermekünket, és bizonyos döntések, viselkedésformák, amelyeket elutasítunk, nem őt magát, és még ha most nem is akar, később is bármikor fordulhat hozzánk, őszinte lehet velünk, számíthat ránk, támaszkodhat ránk. Sok türelmet és sikert kívánok a kamaszkor átvészeléséhez!

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük