Szezonális depresszió

2013. Sep. 30.

Mi a szezonális depresszió?
Ahogy ősszel hűlni kezd az idő, már nem látjuk annyit a napot, és többet esik az eső, rövidebbek a nappalok és több a sötétben töltött idő, akaratlanul áldozatául esik a körülményeknek a hangulatunk. Szinte mindenki érzi az időjárás változásának hatását a szervezetén, némelyek enyhébben, viszont a lakosság 10%-át komolyan megviseli. A napfény hiánya felborítja a szervezetünk egyensúlyát, gyorsabban lebomlik a szerotonin, amely hiánya előidézheti a depressziót, és D-vitamin hiány léphet fel, hiszen e vitamin nagy részét a napsugarakból nyerjük. Szezonális depresszióról akkor beszélünk, ha a tünetek tartósan fennállnak, azaz több hétig.

Mik a szezonális depresszió jelei?
Ha nyáron nem tapasztaltuk magunkon ezeket a tüneteket, viszont az őszi évszakban észre vesszük magunkon, akkor érdemes elgondolkodnunk.
A levertség, rosszkedv, kedvetlenség, megnövekedett alvásigény, fáradékonyság, csökkent energiaszint fontos tünet. Gyakran akár napi 10 óra alvástól sem érzi magát kipihentebbnek az érintett személy, és akár álmatlanságban is szenvedhet.
Ha nem érdeklődünk olyan dolgok, tevékenységek iránt, amelyeket korábban szerettünk, folyton, szomorúnak érezzük magunkat, kilátástalannak találjuk a helyzetünket, ingerlékenyek vagyunk, jobban hajlamosak leszünk dühkitörésekre, mint korábban, elszigetelődünk.
Romolhat a koncentrációs képesség, és a memória.
A szezonális depresszióban szenvedők nagy részét jellemzi a szénhidrát-éhség, kívánják a cukros ételeket. Az evés pillanatnyilag oldja a feszültséget, hosszútávon azonban nem segít, és túlsúlyhoz is vezethet.
Ha azt érezzük, hogy képtelenek vagyunk elvégezni a napi tevékenységeket, illetve a munkánkat, vagy megromlik a kapcsolatunk szeretteinkkel, akkor érdemes szakembert felkeresni.



Megelőzés és gyógyulás?
Segíthet a fényterápia, a pszichoterápia, és végső esetben a gyógyszer is.
Érdemes figyelnünk arra, hogy legyen valódi örömforrás az életünkben, éljünk társasági életet, szánjunk időt a hobbynkra, művészetekre, és mozogjunk rendszeresen! A mozgás mellett a relaxáció is rendkívüli egészségmegőrző erejű.
Az egészséges, vitamindús táplálkozás hozzásegíthet a jobb közérzethez, a Magnézium, B-vitamin, C-vitamin, Omega-3 zsírsavak és az elegendő vízfogyasztás kiemelt.
Ha úgy érezzük, hogy képesek vagyunk kontrollálni, irányítani az életünket, vagy legalább valamely területét, az sokat segít. Fordítsunk figyelmet a lelki egészségünkre, nap mint nap tartsunk önvizsgálatot, kérdezzük meg magunktól, hogy milyen a közérzetünk, és mire lenne szükségünk? Fontos a séta, különösen a naposabb órákban, amikor az arcot és a kezeket érheti a napfény, ezáltal feltöltődhetünk. A stressz megfelelő kezelése szintén sokat segít.
Megtalálhatjuk a hidegebb évszakok szépségeit is, gyújtsunk gyertyát, mécsest, díszítsük otthonunkat az évszakhoz illően, az Ünnepek előtt jöhetnek a fényfüzérek is, vagy bármi, amit szépnek találunk. A friss virág, vagy a finom meleg tea illata jótékony, esténként eljön a begubózás, beszélgetés, egymásra figyelés ideje is.

A témával kapcsolatos interjúkat itt és itt nézheti meg.

Ha úgy érzed, hogy szeretnéd jobban kezelni a stresszt, jelentkezz a Stresszkezelő Tréningre a NőiLélek.hu-n, itt láthatod majd, hogy mások is hasonló helyzetben vannak, de meg lehet találni a kiutat!
 



írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük