Lottó fődíj

2013. Sep. 23.
A hatalmas összegű lottó fődíj megnyerése komoly krízist jelenthet. Bár joggal mondhatnánk, hogy szerencsés a nyertes, mégis figyelembe kell vennünk néhány szempontot ahhoz, hogy a lehetőséggel élni lehessen, és valóban előny származzon a hirtelen nyert pénzből.
A nyertes először fel sem fogja, nem meri elhinni, hogy vele történt meg az, amire olyan sokan vágynak.
Hatalmas érzelmi sokk, óriási stressz adag éri a szervezetét, elborítja az adrenalin.
Ahhoz, hogy a hasznára válhasson a nyeremény, a kulcsmondat: higgadtan, józanul, fegyelmezetten előre tervezni, folyamatos önmonitorozással, és teljes diszkrécióval.
Az előnyből könnyen lehet hátrány, ha nem óvatosan, és átgondoltan cselekszünk. Ki ne tudna rögtön néhány ötlettel előrukkolni, ha arról kérdeznék, hogy mit tenne a nyereménnyel? A legtöbb megkérdezett a családtagoknak adna, jótékonykodna az összegből, befektetné, és venne házat, autót, utazna.
Ha letérünk arról az útról. amelyen korábban haladtunk, könnyen előfordulhat, hogy már nem találunk vissza. Érdemes többször is átgondolni, hogy feladjuk-e a munkánkat, és pénzügyi szakértő segítségével egy hosszútávú, részletes tervet készíteni a pénz felhasználásával kapcsolatban. Az idő múlásával folyamatosan ellenőrizni kell a terv megvalósulását, és szükség esetén helyreigazítani.
Szinte minden esetben szükség lehet pszichológus segítségére is, annak érdekében, hogy a nyertes fel tudja dolgozni az őt ért, az életét gyökeresen megváltoztató, hatalmas mértékű változást, és ezt megfelelően tudja kezelni.
Különös figyelmet igényel a helyzet, ha fiatal, vagy szegény sorsú a nyertes, mert lehetséges, hogy könnyen elvakítja a hirtelen jött szerencse, és ezért hamar lejjebb is kerül az anyagi szintet tekintve, mint ahol korábban volt.
A szerencséből lehet kudarc és siker is, ha ezt a krízist megoldjuk, azáltal lelkileg is gazdagodhatunk. A megoldásra való esély függ a személyiségjegyeinktől, mert a nagy mértékű változás inadekvát kezelése akár személyiségtorzulást is eredményezhet, sajnos sok negatív példáról tudunk.

A lottó fődíjáról szóló interjút itt megnézheti.
A lottózásról szóló riportot itt megnézheti.
A témában a Nők Lapja Cafén található cikk, amely telefonos interjú alapján íródott, itt olvasható.
Érdekes és hasznos cikk: http://www.tothandras.hu/blog/index/2009-12-02/hasznalati-utasitas-lottootosoknek/

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük