Mi a fókuszolás?

2013. Apr. 10.
"A pszichológus válaszol" blogba szerettel várom a kérdéseket, amelyeket igyekszem mielőbb röviden megválaszolni.
Az aktuális blogbejegyzésben egy gyakori kérdésre adok választ, a fókuszolásról írok, amely egy kivételes módszer, amelyet mindenkinek ismernie kellene.

Mi a fókuszolás?

A hétköznapokban nagyon ritkán kerítünk alkalmat arra, hogy magunkkal legyünk, befelé figyeljünk. Ha figyelmünket mindig csak a külső, tárgyi világnak szenteljük, akkor a problémáink elhatalmasodhatnak, önismeretünk sekélyessé válhat.
Minden nap számtalan inger ér minket, érzések és indulatok áramlanak bennünk. Szinte észre sem vesszük őket, mégis meghatározzák állapotunkat. A fókuszolás folyamatában ezek a mindennapokban láthatatlannak tűnő testi érzések figyelmet kaphatnak, közelebbről látjuk őket, ezért rálelhetünk a jelentésükre. A fókuszolás Gendlin nevéhez fűződik, nem csak lazításra, hanem problémamegoldásra is kiválóan alkalmazható relaxációs technika, amely során a bevezetés után különböző témákra fókuszolunk.
A pszichológus nem vezetőként, hanem kísérőként van jelen a lelki folyamatoknál, nem irányít, nem direkt képeket és instrukciókat visz be kívülről, hanem miután a vezérfonalon elindulunk, az élményben együtt van a fókuszolóval, engedi, hogy a saját útján haladjon, a saját megélései kerülhessenek előtérbe, a megfelelő mondatokkal pedig kapaszkodókat nyújt, és tovább mélyítheti az élményeket, illetve oldódni segítheti azokat.
A fókusz egyéni módszer, amelyet kiválóan meg lehet mutatni csoportban is. Középpontjában a befelé figyelés és a testi érzetek állnak. A cél a személyes fejlődés elősegítése, az átélés készségének fejlesztésén keresztül. Mélyebb önismeretet, és közérzetjavulást ad. Mentálhigiénés módszer, amely során a fókuszoló a saját energiáival találkozik, rátalálhat a belső energiaforrásaira.

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük