Hiszti

2012. Jun. 6.
Minden szülő tapasztalja, hogy milyen az az állapot, amikor az idegszálai pattanásig feszülnek, tehetetlennek érzi magát, mert a gyermeke teljesen kifordul magából, és maximum hangerővel jelzi, hogy nem az akarata szerint történnek a dolgok. Nehezíti a szituációt, ha mindez egy nyilvános helyen történik, ahol minden szempár a családra szegeződik. A hiszti a szülők rémálma.
Az első lépés ilyenkor általában az, hogy megpróbáljuk kideríteni, mi lehet a probléma. Csakhogy a gyermekünk agyában ilyenkor hatalmas érzelmi vihar dúl, ezért gyakran képtelen arra, hogy kommunikáljon, és elmondja, hogy mi a baj. Ezért ha megpróbáljuk megnyugtatni, vélhetően csak utána sikerül megbeszélnünk majd a helyzetet.
A gyermek temperamentumától, és a korábbi tapasztalataitól is függ, hogy hogyan lehet megvigasztalni. Előfordulhat, hogy egyszerűen szüksége van arra, hogy kiadja magából a feszültséget, utána magától megnyugszik. Van, akit egy szoros, percekig tartó ölelés nyugtat meg, és van, akit az, ha békén hagyják. Időnként a figyelemelterelés, illetve a helyzetből való kiemelés is sikeres lehet.
A kisgyerekek számára valamilyen diszkomfort érzet, kellemetlenség, vagy ha egy szükségletük nem elégül ki, annyira zavaró érzést okozhat, amitől úgy érzik, "az egész világ fáj".
Éhség, szomjúság, fáradtság, túl sok inger, féltékenység is lehet a sírás, nyüszögés, hiszti oka, de az is, ha több figyelemre, szeretetre vágyna, vagy az akarata nem teljesül, sőt, ha siettetjük, az is frusztrálhatja, mivel nincs még időérzéke, és gyakran szüksége van átállásra bizonyos helyzetek, körülmények és terek között.
A gyermek érzései valódiak, megélései jogosak, nem szándékosan, rosszindulattól vezérelve viselkedik úgy, hogy nekünk fejtörést okozzon. Ne alázzuk meg, vagy küldjük el az érzései miatt! Tanítsuk meg neki, hogy hogyan fejezheti ki magát úgy, hogy megértsük, mutassunk neki lehetőségeket arra, hogy kimozoghassa magából a feszültséget /pl. ugrálás, a térdei csapkodása vagy párna eldobása, esetleg hangos éneklés vagy előre megbeszélt szó kiabálása/ és figyeljük a hiszti kirobbanását megelőző jeleket, amelyeknél jól reagálva megállítható a folyamat.
A hisztik száma csökkenthető, ha igyekszünk megelőzni, vagyis jut minőségi idő és figyelem a gyermekünkre, felismerjük az ismétlődő helyzeteket, amikor ő valamit ugyanúgy szeretne, ha hagyunk teret neki arra, hogy egyedül csinálhasson dolgokat, akkor is, ha még nem sikerül ügyesen és gyorsan, illetve a saját kompetenciáján belül meghozhasson döntéseket, átélhesse a kontroll élményét.
Az, hogy hogyan kezeljük a hisztit, kialvatlanok vagyunk-e, vagy nagyjából kiegyensúlyozottak, meg tudjuk-e őrizni a higgadtságunkat, és következetesen tudunk-e reagálni, nagyban befolyásolja az eredményt.
Nélkülözhetetlen a szülő számára, hogy rendelkezzen valamennyi szabadidővel, amely segíti a kikapcsolódást, gőzkieresztést, sort keríthessen arra, hogy a hobbyját végezze, mozogjon, társasági életet éljen. Ha mindezekre nem kerül sor huzamosabb időn keresztül, akkor felgyűlik a feszültség és váratlanul robban. Nehéz elvenni az időt a családtól a saját magunk kedvéért, de egy nyugodtabb, kisimultabb felnőttet kap vissza a gyermek, vagyis az elvett-befektetett idő megtérül. Nem csak szülők vagyunk, hanem társak, férfiak és nők, és egyének is. Nem kis feladat egyensúlyozni a saját igényeink és a gyermek szükségletei között, de minél inkább sikerül, annál kiegyensúlyozottabb lesz a gyermek és a szülő egyaránt.

Ha úgy érzed, hogy néha nagyon nehéz jó szülőnek lenni, de szeretnél hatékonyan megbirkózni a gyermeknevelés nehézségeivel, és olyan gyermeket nevelni, akire büszke lehetsz, akkor jelentkezz a Szülővé válni Tréningre a NőiLélek.hu-n!

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük